Limfjordsmuseernes Samvirke

Afsluttede undersøgelser

Skaldyrsfiskeri på Limfjorden


LIMFJORDSKROERNES HISTORIE
Undersøgelsen fandt sted i sommeren 2010 og blev støttet af Kulturarvsstyrelsen.

Limfjordsmuseernes Samvirkes undersøgelse i 2010 om limfjordskroernes historie er afsluttet. Vi har undersøgt og registreret det rekreative liv, som udfolder sig på Limfjordskroerne, herunder en række perspektiver, som knytter sig til kroernes eksistens og drift både i dag og i et historisk perspektiv.

Undersøgelsen mundede bl.a. ud i bogen Limfjordens kroer.

DEN REGULEREDE LIMFJORD II
Undersøgelsen fandt sted i sommeren 2009 og blev støttet af Kulturarvsstyrelsen.

Undersøgelsen er anden del af en undersøgelse om regulering af Limfjorden. Denne gang handler undersøgelsen om den lovgivningsmæssige regulering i form af regler og restriktioner i forhold til infrastruktur, tilgang til ressourcer samt miljøregulering.
Formålet med undersøgelsen er at skabe et grundigt overblik over den lovgivningsmæssige regulering af Limfjorden, som administreres og udøves af en række offentlige myndigheder. Undersøgelsen kigger nærmere på de mange forskellige statslige myndigheder, som agerer på Limfjorden og dokumenterer deres historie og nutidige virksomhed. Undersøgelsen beskæftiger sig med den lovgivning og kontrol samt regulering af kvoter og licenser, som før og nu har knyttet sig til fjorden. Fokus for undersøgelsen er myndighedernes samspil med befolkningen og de erhverv og interessegrupper, som agerer inden for reguleringerne. Et vigtigt perspektiv i undersøgelsen er at se på ”fjordkriminaliteten”, dvs. befolkningens måder at omgå reglerne både ved at bryde dem og ved at søge at ændre dem gennem bl.a. innovation – f.eks. opfindelse af nye redskaber.
De myndigheder, som agerer på Limfjorden, kan deles i tre kategorier med hvert deres administrative fokus: Infrastruktur, ressourcer og miljø.

Undersøgelsen mundede bl.a. ud i bogen Limfjordens lodser.

Læs rapporten i sin helhed her:

 

DEN REGULEREDE LIMFJORD I
Undersøgelsen fandt sted i sommeren 2008 og blev støttet af Kulturarvsstyrelsen.

Limfjordsmuseernes Samvirkes andet projekt er en undersøgelse af de menneskeskabte reguleringer af landskabet i Limfjorden i form af kanaler, dæmninger og landvindinger.
Formålet med undersøgelsen har været at sætte fokus på menneskets regulering af naturen i Limfjordsområdet i form af kanalbyggeri, afvanding m.m. Arupdæmningen 1984Undersøgelsen behandler hvordan mennesker gennem tiden har påvirket landskabets udseende og funktion, og de ideologier og politiske diskurser, der har ligget til grund for og styret reguleringen af Limfjorden. Et centralt tema i undersøgelsen er, hvordan de 3 hovederhverv ved Limfjorden - handel, landbrug og fiskeri - har haft interesse i at regulere fjorden til erhvervets fordel, og hvordan der i de seneste 30 år er opstået en ny miljødiskurs med argumenter omkring naturgenopretning og tilbageregulering af naturen til ’det oprindelige’, samt en ny diskurs som fokuserer på konsekvenser af klimaændringer. Vi har i undersøgelsen fokuseret på, hvordan erhvervsinteresser og skiftende miljødiskurser har sat deres spor i landskabet omkring Limfjorden. Det samlede projekt fordeler sig under to overordnede emner: Kanalerne ved Thyborøn og Løgstør samt Landvinding ved Hjarbæk Fjord, Venø Bugt, Mors og Vejlerne mellem Thisted og Fjerritslev.

Undersøgelsen mundede ud i den fælles publikation Fra Løgstør til Thyborøn - den regulerede Limfjord.

 

FRA MUSLING TIL BRANDING
Undersøgelsen fandt sted i foråret/sommeren 2007 og blev støttet af Kulturarvsstyrelsen.

Det første fælles undersøgelsesprojekt i Limfjordsmuseernes Samvirke handler om skaldyr. Limfjorden er verdens bedste skaldyrsvand, her lever muslinger og østers som vokser langsomt i det kolde Limfjordsvand og derved får en særlig god smag.
Samvirkets undersøgelse beskæftiger sig med både skaldyrsfiskeri og opdræt. Den bygger på interviews med fiskere og opdrættere, studier i praktisk fiskeri og dyrkningsmetoder, og mundede ud i en beskrivelse af de processer og det liv som knytter sig til disse måder at bruge Limfjorden på.
I undersøgelsen bliver der videre set på forarbejdnings- og produktionsprocesser, samt arbejdsliv. Limfjordskompagniet samt muslingeindustrierne på Ørodde i Nykøbing og ved Aggersund er nogle af de virksomheder, som indgår i undersøgelsen. Undersøgelsens branding-del beskæftiger sig med, hvordan skaldyr i dag ikke bare spises, men også bruges til at brande Limfjordsegnen og sætte Limfjordsbyer på landkortet. Undersøgelser af skaldyrsfestivalerne på Fur og i Nykøbing samt muslingefestivalen i Løgstør, tegner et billede af denne markedsorienterede brug af skaldyr.

Undersøgelsen mundede ud i en fælles publikation Muslinger & mennesker i 2008.